Fra 1. juli 2018 trådte ny dyrehelseforskrift i kraft.
Småferegioner:
- Region 1: Finnmark, Troms, Norland, Trøndelag og Møre og Romsdal
- Region 2: Sogn og Fjordane og Hordaland unntatt kommunene Etne og Sveio
- Region 3: Sveio kommune, Etne kommune, Rogaland, Aust- og Vest Agder
- Region 4: Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold.
Mattilsynets informasjon om temaet finnes her:
En kort oppsummering:
Geiter, hunndyr må det alltid søkes Mattilsynet om å få flyttet mellom besetninger. Ta kontakt med Mattilsynet lokalt før du avtaler kjøp!
Bukker kan flyttes mellom besetninger innen fylket de bor i uten at du trenger å søke om dette. Du må likevel ha en egenærklaring og veterinærattest. Skal bukken flyttes over fylkesgrensen i samme småferegion, må det søkes Mattilsynet, i tillegg må egenærklæring og veterinærettest fylles ut. Det er forbudt å flytte bukker ut av den småferegionen de befinner seg i.
Mattilsynet har laget en egen veileder for flytting av småfe. Den finnes her:
Mattilsynet har også laget en skjematisk oversikt over krav til søknad og dokumentasjon. Den finnes her:
Husk på at om du vil starte opp med geit, bør du ta kontakt med Mattilsynet i forkant, uansett hvor stor besetning du ser for deg.
Inseminering er et alternativ for deg som vil ha nye gener inn i besetningen din uten å kjøpe ny bukk. Det følger en del arbeid og utgifter med dette som gjør det mindre aktuelt for mange. For å inseminere trenger du å gå på kurs først for å lære det. NSG arrangerer slike kurs. Du trenger også en bukk for å finne rett tidspunkt å inseminere.
Vi anbefaler de som ikke ønsker å inseminere å finne en besetning å kjøpe bukk fra hver gang. Denne besetningen må ha kontroll på slektsforhold både i egen besetning og bukkekjøperens besetning. Det anbefales på det sterkeste at alle er med i Ammegeitkontrollen. Her finnes verktøy for å beregne innavl. Hvis man kjøper bukk fra flere besetninger, er en ikke garantert å finne ubeslekta dyr! Og en utsetter seg for større risiko for smittsomme sykdommer.
Skjema:
- Skjematisk oversikt flytting av småfe
- Søknadsskjema flytting av småfe
- Samarbeidsavtale for livdyrsamarbeid
- Veterinærattest
- Egenerklæring flytting av småfe
Styret har i september 2018 justert veiledende priser på livdyr, på grunn av økte kostnader knyttet til de nye reglene i Dyrehelseforskriften.
Veiledende priser på livdyr ligger for tiden på:
- Geitekje kr 2000,-
- Voksen geit kr 2600,-
- Bukkekje kr 2500,-
- Voksen bukk kr 3000,-
- Kastrat kr 1500,-
Utgifter til veterinærattest kommer i tillegg til veiledende priser.
Mva kommer i tillegg på alle priser.
Vi gjør oppmerksom på at dette er veiledende priser. Det er opp til hver enkelt selger å sette en pris som synes rimelig ut ifra markedet og den avlsmessige verdien på dyra som selges (f.eks avkom etter semin som gir nye gener i området og har kostet selger mye arbeid og penger).
Ønsker å kjøpe Livdyr:
Livdyr til salgs
Sogn og Fjordane
Kasjmirgeiter til sals.
Geite- og bukkekillingar fødde i mai. Leveringsklare I oktober. Bukkekillingar må tingast innan 20 mai, grunna kastrering. Har og vaksne bukkar. Fargerik flokk. Registrert I Ammegeitkontollen sidan starten I 2003. Dokumentert helsestatus gjennom Friskare geiter sidan 2006. Årlege mjølkeprøvar siste åra
Jostein Kvåle og Jorunn Havsgård
Kvåle, 6856 Sogndal
Telefon 57 67 17 16 / 46 83 38 15
E-post kvaole@online.no
Heimesida: www.kvaole.com